Je manuscript is klaar...

Een proefleesronde na opmaak

Je hebt al een heel proces doorgemaakt met je boek tegen de tijd dat het gedrukt gaat worden. Na het schrijven en herschrijven heeft de uitgeverij jouw werk beoordeeld. Daarna zijn er één of twee intensieve redactierondes overheen gegaan. Toen werd het manuscript nog eens goed nagekeken bij het zogeheten persklaar maken, waarna het is overgedragen aan de vormgever. Die maakt een digitaal voorbeeld van hoe het boek er straks in druk uit gaat zien: de proef.

De controle van dit opgemaakte bestand biedt je de allerlaatste kans om nog iets te veranderen aan je boek voordat het gedrukt gaat worden. Dat is altijd een spannend moment. Raar maar waar: ook na alle correctierondes zijn er dingetjes waar keer op keer overheen gelezen is. Soms zijn er bij het herschrijven nieuwe foutjes ingeslopen en soms ziet je boek er in opgemaakte vorm toch niet precies zo uit als de bedoeling was. Omdat je de tekst zelf al zo vaak onder ogen hebt gehad, valt het niet mee om daar met de nodige afstand naar te kijken.

Elke schrijver die ooit een boek gepubliceerd heeft, kan beamen dat een externe proefleesronde door een ervaren redacteur een grote meerwaarde heeft voor de kwaliteit van een boek. Veel eigenbeheerboeken verraden hun herkomst door storende fouten in de tekst. Omdat de meeste schrijvers perfectionisten zijn, vergalt een slecht nagekeken proef soms veel van het plezier en de trots die je zou moeten voelen wanneer je het resultaat eindelijk in handen krijgt. Gun jouw boek daarom dat stukje professionaliteit.

Jacqueline Zirkzee is schrijver en redacteur. Met haar scherpe blik haalt ze alle laatste ‘oneffenheden’ uit jouw boek: snel, precies en geconcentreerd.

Het tarief is 3,50 per gedrukte pagina, ex btw. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Vraag een offerte aan

Jacqueline Zirkzee