Je manuscript is klaar...

Een leesrapport geeft inzicht in de kracht en zwakte van je boek,
en helder uitgeefadvies

Het verhaal waaraan je zo lang gewerkt hebt, is af: een aangrijpende roman of een bevlogen non-fictieverhaal, waarmee je hoopt de harten van je lezers te veroveren. Na die zucht van tevredenheid bij het zetten van de laatste punt, besef je dat de volgende fase is aangebroken. Dit manuscript gaat een boek worden! Maar hoe ga je dat aanpakken? Is je manuscript onderscheidend genoeg om op te vallen bij een uitgever? Aan de hand van een leesrapport wordt het makkelijker om te beslissen wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Een leesrapport is gericht op de specifieke aandachtspunten van jouw schrijfwerk en zet op opbouwende wijze uiteen wat jij daarmee kunt. De inhoud van het rapport zal bij elk project anders zijn, afhankelijk van het genre manuscript en jouw persoonlijke schrijfkwaliteiten. Met duidelijke en concrete aanwijzingen kun je waar nodig zelfstandig een verbeterslag maken. Je krijgt een analyse van sterke en zwakke punten, en een uitgeefadvies op maat.

Verhaalexpert Jacqueline Zirkzee neemt jouw manuscript in detail door op taal, stijl, inhoud, logica, opbouw, structuur, aansluiting bij de doelgroep en – als het een roman is – plot en personages. Op basis daarvan stelt ze een rapport samen waarmee jouw droom van een eigen boek weer een stuk dichterbij komt.

De lengte van het rapport hangt mede af van het type manuscript. Meestal omvat het tussen de 6 en 10 pagina’s.

Over Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee is zelf schrijver en weet precies waar schrijvers mee worstelen. Ze redigeert young adultboeken, romans voor volwassenen in uiteenlopende genres, populairwetenschappelijke uitgaven, zelfhulpboeken voor uitgeverijen en het werk van particuliere schrijvers. Kijk ook eens bij persoonlijke schrijfcoaching als je denkt dat een intensievere samenwerking iets voor jou is: in een persoonlijk gesprek wordt je grondig geredigeerde manuscript pagina voor pagina doorgenomen.

Jacqueline Zirkzee debuteerde in 2001 bij uitgeverij Conserve met het bijna zeshonderd pagina’s tellende epos Mykene, dat veel lovende recensies ontving. Haar tweede roman, het Boek van Tristan en Isolde, werd binnen een jaar herdrukt en is onlangs vertaald in het Engels als The Book of Isolde. Haar derde roman, Het Heksenhuis, over de heksenwaan in de zeventiende eeuw, betekende haar doorbraak als serieus auteur. In 2010 zag de verhalenbundel Eva’s dochter het licht. De novelle uit deze bundel werd ook los uitgebracht als YA novelle. Haar laatstverschenen roman voor volwassenen is Reimer, over de vroege jaren van de VOC en de opkomst van de medische wetenschap.

Als zelfstandig professional op schrijfgebied deed ze ervaring op als auteur, redacteur en ghostwriter. Ze schreef en redigeerde o.m. voor Uitgeverij Callenbach, De Goeij Management en Advies, Equilibrium therapie en training, Flevodruk, Uitgeverij Kok, Uitgeverij Palmslag, Preusting Media,.Stichting Beeld voor beeld, Uitgeverij Conserve, Uitgeverij Delubas, Geluk Uitgeefprojecten, Uitgeverij Noordhoff, Uitgeverij Parelz, Uitgeverij VUGA. Ze is actief als schrijfcoach en verzorgt workshops schrijven en presentaties op aanvraag.

Praktisch

  • 350 euro ex btw bij een manuscript van niet meer dan 50.000 woorden.
  • Is je manuscript langer? Vraag een prijsindicatie op.

Contactformulier

Jacqueline Zirkzee